• RePityke

Zero Waste életmód - 5 blog az élet minden területére

- Zero waste életmód - mennyire népszerű fogalom ez manapság, de tudjuk hogyan is álljunk neki és hogy az élet minden területén alkalmazható? Néhány évvel ezelőtt kevés hazai bloggert olvashattunk ebben a témában, most választani is nehéz, hogy kiket kövessünk, honnan informálódjunk. Mi most a személyes kedvenceinket gyűjtöttük össze nektek és igyekeztünk minden területet körbe járni a témában.

A mi környezetünkben a legtöbben a konyhában kezdik a hulladék csökkentést és innen haladnak tovább az élet más területeire. Ebben a témában Tóth Andi Háztartásom hulladék nélkül című blogját ajánljuk. Andi nem az a tipikus kirakat blogger, nyíltan és őszintén leírja a sikereit és kudarcait is :) számomra ezért annyira motiváló és inspiráló. Érdemes facebookon is csatlakozni hozzá, mert a aki vele tart, az biztos hamar kevesebb szemetet termel majd a konyhájában.


És ha már konyha, nem mehetünk el az élelmiszerek mellett sem. Hogyan lehet fenntarthatóságot létrehozni az étkezésben? A Felelős Gasztrohős blog cikkeiben nagyon sok hasznos infót szerezhetünk az élelmezéssel kapcsolatban, akár az otthoni, akár éttermi viszonylatban vagyunk kíváncsiak arra, hogy mit tehetünk. Receptekkel, szezonális alapanyag listával és különböző rendezvényekkel is segítenek nekünk weboldalukon és facebook posztjaikban.

A legtöbben akikeknek fontos a hulladék csökkentés előbb utóbb más szempontok is előtérbe kerülnek a tudatos életmód felé vezető úton. Hogyan készülnek az általam használt termékek, milyen alapanyagokat használnak gyártásuk során, egyáltalán a gyártás mennyire etikus és mennyire összeegyeztethető környezettudatos szempontokkal?

A Crueltyfree életmód blog cikkei első sorban az állatkísérlet mentes kozmetikai termékekkel foglalkozik, de segít nekünk eligazodni a szépségipari termékek alapanyag összetételben, hogy valóban olyan termékeket tudjuk használni, ami kíméli a testünket és a környezetünket is.

A szépségiparhoz nagyon szorosan kapcsolódik a divatipar is. A fenntartható divatról már rengeteget cikkeztük, itt továbbra is ajánljuk Holy Duck! blogot, ahol mindent megtaláltok a témában.Bár hulladék mentes rutinjainkat legkönnyebben a közvetlen életterünkben tudjuk kialakítani, biztos átéltétek már azt, amikor idegen környezetben a legegyszerűbb az volt, ha lazítotok a szabályokon. Én először a Bánki tó fesztiválon szembesültem a hulladékmentes életmód igazi kihívásaival és hát nem épp sikeresen zártam a fesztivált, ami a szeméttermelésemet illeti. De szerencsére van akitől lehet tanulni :)

Dóri és Edvárd igazi nulla hulladékos utazók és Talpalatnyi történetekben útmutatás adnak számunkra, ha épp utazást tervezünk és nem szeretnénk feladni az eddig kialakított zero waste életmódunkat.

Végül egy kis személyes, nagyon fontosnak gondolom, hogy ne csak a környezetünket kíméljük, hanem magunkat is, és ugyanúgy foglalkozzunk a lelkünkkel mint a testünkkel. Ezért hozok nektek még egy blogot, ami inkább a belső világunk hulladék mentesítésével foglalkozik, Slow Budapest mozgalom blogcikkei talán segítségünkre lehetnek abban, hogy hogyan lassítsunk és hogyan töltekezzen a lelkünk és a szellemünk.Jó olvasgatást a hétvégére, azt hiszem most lesz miből válogatni :) és ne feledjétek a zero waste életmód inkább egy törekvés nem pedig cél, hisz mindig tehetünk egy kicsit többet mint korábban!61 megtekintés0 hozzászólás