• RePityke

Hogyan készülnek az egyedi táskák? - 1. rész

Te mire gondolsz amikor meglátod álmaid táskáját egy üzlet polcán? Azon kívül persze, hogy erre mindenképpen szükséged van.... :)


Például arra, hogy milyen jó a színe és mennyire passzol a kabátodhoz, az új sáladhoz? Hogy ezt mindenhez fel tudod majd venni? Vagy hogy vajon mennyi zsebe van, belefér-e majd minden cuccod? Hogy mennyire menő az a táskamárka? Mennyibe is fog ez kerülni?De vajon elgondolkozol-e azon is, hogy vajon:

- ki tervezte,

- szabta-varrta,

- csomagolta,

- szállította neked ezt a táskát?

- egyáltalán milyen anyagból is készült? És az az anyag honnan származik?


Az nagyobb üzletláncok polcain lévő táskák esetében maximum az első három kérdésre tudsz választ adni... A többi viszont tényleg nem számít?Szerencsére egyre több felelős és tudatos vásárlónak nagyon is számít!


A vásárlói igények felmerülésével párhuzamosan pedig, egyre több hazai és külföldi alkotót is foglalkoztatnak ezek a kérdések, ezért kezdik követni egyre többen az etikus és fenntartható divat elveit, ahol mindez ellenőrizhetővé válhat. Persze mindemellett megtartva a számotokra legfontosabb első három szempontot is. :)


Tegyünk hát kicsit rendet a fogalmak között. Lássuk, mitől lesz valami etikus vagy fenntartható a divatvilágban?


Mert attól, hogy valami farmerből készült még nem feltétlenül válik fenntarthatóvá, etikussá meg végképp nem...

Etikus szemléletmód, ha a dolgozó, aki a táskádat készíti megfelelő bért kap, vagy ha a cég olyan embereknek ad munkát akik valamilyen okból nehezebben helyezkednek el a munkaerőpiacon.


A fenntarthatóságot sok minden jellemezheti; akár egy környezetet kímélő technológia használata, vagy környezettudatos hulladék-gazdálkodási megoldás, az ökológiai lábnyom alacsonyan tartása vagy csökkentése valamint megújuló energia használata.


Manapság egyre népszerűbb a felesleges textil hulladék, vagy kész ruhák újrahasznosítása is. Az Upcycling során régi ruhákat, a lakás- és ipari textileket újraszabják, újrafestik és új ruhák vagy táskák, kiegészítők készülnek belőlük.Mi a helyzet nálunk, a RePitykénél? Hogyan készülnek az egyedi, újrahasznosított táskák a műhelyünkben, azt a következő blog-cikkünkből megtudhatjátok!


Addig is kövess miket Facebookon vagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig elsőként értesülj újdonságainkról!


Képek forrása: https://unsplash.com

144 megtekintés0 hozzászólás