• RePityke

Ha április, akkor fenntartható divat! Program ajánló

Ez a hónap minden évben a fenntartható divatról szól. A külföldi és hazai divatszakma különböző rendezvényeken és eseményeken népszerűsíti ezt, a számunkra is kiemelkedően fontos témát. A fenntartható és etikus divat a ki, hol, milyen körülmények között, miből és mennyiből kérdéseire szeretne választ kapni. Ezek a rendezvények és megmozdulások segítenek nekünk, hogy tudatosan tudjunk dönteni, amikor divatcikket vásárolunk.És hogy miért is fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények?


2013 április 24-én több mint ezer ember vesztette életét, amikor a Rana Plaza ruhagyár épületkomplexuma, ahol több világmárka is gyártatta termékeit, összeomlott Dakkában, Bangaleshben. Ez a tragédia rávilágított a divatipar árnyoldalára, hogy mi is a divat igazi ára.

Az esemény után létrejött a Fashion Revolution magyarul a Divatforradalom, melynek céljai pedig az etikus és átlátható divatipar megteremtése. A szomorú eseményekre emlékezve április 24-ét a Fashion Revolution napjának nevezték ki.


Kötelező film a témában:

The True Cost


Milyen programok várnak rád Budapesten?


Idén már harmadjára ekkor rendezik meg a Globális Fenntarthatósági Divathetet, a Nemzeti Divatliga Magyarország Egyesület szervezésében. A háromnapos rendezvény kiemelt témái a társadalmi felelősségvállalás és a szociális érzékenység kialakításának szükségessége a divatiparban, valamint a klímaváltozás és a divatipar kapcsolata.


Hazai és nemzetközi tervezők, szervezetek és szakemberek mutatkoznak be ezen a konferencián és megrendezésre kerül az Öko/Eco Fashion show is. Az Öko divatbemutatón az NDL Ability Fashion Team fogyatékkal élő tagjai is részt vesznek a ruhák bemutatásában. A kifutón magyar tervezők mellett láthatunk majd bulgáriai, orosz, kenyai és indonéz kollekciókat is.23-án pedig a Magnet házban lesz egy izgalmas előadás Gyors divat, lassú divat - miért fontos a slow fashion? címmel. Szentesi Réka, divattörténész és divatkutató előadásában választ kapunk arra, hogy pontosan hogyan is alakult ki a mai divatipar, mit jelent a fast fashion és milyen környezeti, társadalmi kihívásokkal néz szembe ma a divatszakma.Április 22-29 között, a Fashion Revolution Week hetében, a RePityke műhelyében is változatos programokkal várunk majd titeket. Részletek hamarosan!


Addig is kövessetek minket a Facebookon, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!


A fenntartható és etikus divattal kapcsolatban - a teljesség igénye nélkül - az ő írásaikat érdemes követni:


Békési Anna /// Anna in the mirror

Gyergyai Szabó Mariann /// Szemlélődő Szív

Megyán Eszter /// Holy Duck

Molnár Dorka /// The Upcyclista

Rátkai Anna /// Recoded

Ronkóné Papp Tünde /// Stílusökológia

79 megtekintés0 hozzászólás