• RePityke

5 ruhadarab, amiből táska készülhet

Sokszor kérdezitek, milyen anyagok alkalmasak egy-egy szatyor, hátizsák elkészítéséhez. Rengetegféle textilből gyártanak ma már ruhákat, de sajnos mi nem mindent tudunk újrahasznosítani, hiszen nem minden anyag elég erős és tartós ahhoz, hogy táska készüljön belőle. Szóval összeszedtük nektek egy listába, mik azok a ruhadarabok, amiket akár el is hozhattok hozzánk a műhelybe, hogy egy-egy kollekció tagjaiként szülessenek újjá, vagy például a workshopjainkon általatok.


1. Nadrág

Az első és egyben legkézenfekvőbb ruhadarab, ami táskavarrásra alkalmas, az a nadrág. Van pár magyar márka, akik használt farmerek felhasználásával készítenek gyakorlatilag mindenfélét, a bútorhuzattól kezdve a vadiúj ruhákon át szinte mindent. Őszintén, mi is imádjuk a farmert, mert masszív, erős, tartós anyag és a szivárvány minden árnyalatában megtalálható. Ráadásul mindenkinél lapul pár darab a szekrényben. De ezen kívül szívesen dolgozunk a kordbársonyból készült nadrágokkal, vagy a szövetnadrágokkal is. A nadrágban az a legjobb számunkra, hogy sokszor csak a kényes helyeken foszlik szét, a lábszár része teljesen ép marad. Nekünk ez az anyagfelület viszont méretben már ideális egy-egy táska elkészítéséhez.


2. Kabát

Nehéz szétbontani egy-egy kabátot, de megéri. A legtöbbször hatalmas anyag felületekből állítják össze és előfordult már, hogy a két ujja is elég volt egy kisebb méretű gymbag elkészítéséhez. Ráadásul erős textilekből készülnek, hiszen esőben, hóban, fagyban is használjuk őket, pont mint a táskákat. Van amelyik vízálló, van amelyik vastag szövetből készül. Sokféle stílusú darab létezik belőle, így nagyon jól tudunk játszani az újrahasznosításuk közben.


3. Szoknya, rövidnadrág

Ez a két ruhadarab szinte bármiből készülhet, ezért is vettük egy kalap alá. Nálunk majdnem minden anyagtípus megtalálja a maga helyét. A vékonyabb textileket belső bélésnek szoktuk felhasználni, de például a farmerszoknyák tökéletesek a táskák külső részéhez is. Főleg kisebb neszesszereket, tornazsákokat, szatyrokat lehet belőlük varrni, de mozaikosan, más anyagokkal kombinálva, akár egy nagyobb hátizsákot is el tudunk készíteni.


4. Férfi ing

Fekete, fehér, színes, kockás, csíkos, pöttyös. Egy-két ing minden férfi ruhatárában lapul. De sokak életmódjához hozzá tartozik ez a viselet, így számtalan darabot fel tudnak halmozni a szekrények mélyén. Nem is gondolnátok szerintem, hogy mi mindenné lehet átalakítani egy rég nem használt férfi inget. Mi leginkább azért szeretjük őket, mert anyaguknak köszönhetően tökéletes táskabelső lesz belőlük.5. Nyári ruha

A legjobb a nyári ruhákban az, hogy rengeteg minta, szín és forma jellemzi őket. Ez egy olyan ütős kombináció, amivel könnyen meg lehet fogni minket. Szeretjük ugyanis, ha egy karakteres külső mellé, valami könnyedebbet használhatunk. Sokszor elcsábulunk egy-egy minta miatt, de anyagukat tekintve sajnos ezek közül a ruhadarabok közül mindig szelektálnunk kell. A legjobb anyagok a táskabelsőknek a pamutvászon, lenvászon, vagy a régi típusú karton ruhák, amiket még a szüleink, nagyszüleink viseltek.+ 1 Esernyő

Nem ruhadarab ugyan, de mégis ide sorolnánk. Esős időben gyakorlatilag árgus szemekkel figyeljük a szebbnél szebb esernyőket. Ha meglátunk egy színes darabot eldobva kallódni az utcán, rögtön megesik rajta a szívünk és egy mosás után már azon gondolkozunk, melyik táskánkon tudjuk majd felhasználni!Ha érdekel, hogyan tudsz régi ruháidból táskát varrni, nézz körül az esemény naptárunkban:

https://www.repityke.com/workshops


508 megtekintés0 hozzászólás